Η νέα μεταφυσική εργαλείο χειραγώγησης του πλήθους...

Ένα επικίνδυνο σουέλ πληροφοριών σαρώνει τις σύγχρονες κοινωνίες, μεταφέροντας τα θαυμαστά ευρήματα της νέας επιστήμης, χωρίς κοινωνικο-πολιτική αξιολόγηση. Με μία μάλλον παλιομοδίτικη μεταφυσική, σαν τα «αμοντάριστα πλάνα» που λένε οι τηλεοπτικοί ρεπόρτερ.


 Αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνεται ένα άμορφο πληροφοριακό υπόβαθρο, εύκολα διαχειρίσιμο από τις εξουσίες και εξαιρετικά χρήσιμο για την διαχείριση της ανασφάλειας και του φόβου του πλήθους, ούτως ώστε η χειραγώγησή του να ανανεώνεται συνεχώς με νέες δυναμικές μεθόδους και μύθους.  

Πρόκειται για τη «νέα μεταφυσική», η οποία συνίσταται στην υπερβολική προβολή χωρίς φιλοσοφική αξιολόγηση των εντυπωσιακών αποκαλύψεων της νέας επιστήμης για την υπόσταση της ύλης, της ζωής, του ανθρώπινου εγκεφάλου εις βάρος της ανθρώπινης πραγματικότητας των 3+1 διαστάσεων, ανοίγοντας έτσι, -μετά το θάνατο του θεού και του υπερβατικού ιδεαλισμού-, ένα τεράστιο παράθυρο δέους και μηδαμινότητας του ανθρώπου.
 
Χωρίς αμφιβολία η επιστήμη και η τεχνική κάνουν καλά τη δουλειά τους και τα δώρα που φέρνουν στην ανθρωπότητα είναι ανεκτίμητα, αφού αντιμετωπίζουν κρίσιμα ζητήματα της ζωής, όπως ασθένειες, διατροφή, τεκμήρια της ισότητας των φυλών, αποδόμηση παλαιών στερεοτύπων κ.ο.κ. Φέρνουν κι άλλα, γνώσεις για την υλοενέργεια και τη φύση του ανθρώπου, γνώσεις για το σύμπαν, γνώσεις για την επιβολή της τάξης στον κόσμο και στην πόλη. 

Φέρνουν γνώσεις και υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή, για παράταση της ζωής έως τα 120, για πιθανή νίκη επί του θανάτου ή ακόμη -κάτι άμεσα χειροπιαστό- την ψηφιακή αθανασία ή το matrix και την εγκατάλειψη του εαυτού μέσα σε μια χύτρα αποθηκευμένης μνήμης.
 
Είναι ένας τεράστιος όγκος νέας γνώσης που τον εκμεταλλεύονται οι μεγάλοι όμιλοι και οι τράπεζες που κανονίζουν τα του κόσμου.Νέοι μύθοι και θρησκείες κατασκευάζονται στα κοινωνικά δίκτυα και ένας νέος τεχνολογικός μυστικισμός αναδύεται, ενώ αυτοί που ελέγχουν τη νέα γνώση τρίβουν τα χέρια τους. Νέα ψέματα, νέοι φόβοι, νέοι τρόποι χειραγώγησης φτιάχνουν τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο μας. 

Είδαμε και την Cambridge Analytica και facebook τι καλά που κάνουν τη δουλειά τους. Τα media καθημερινά αναρτούν νέες θαυμαστές ανακαλύψεις που συχνά κατατείνουν στο ότι υπάρχει πλάνη των αισθήσεων, ότι ο εγκέφαλος διαστρεβλώνει την πραγματικότητα… ότι υπάρχει ένας άλλος κόσμος πιο πραγματικός από αυτόν που εμείς γνωρίζουμε.

Τι κάνει η φιλοσοφία;

Αυτή είναι η νέα μεταφυσική, η περίφημη «καθαρή σκέψη» έχει μείνει πολύ πίσω. Και εδώ υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα. Τι κάνει η φιλοσοφία για όλα αυτά; Πολύ λίγα κατά τη γνώμη μας. Το πολύ να καταγράφει, να σχολιάζει και να θαυμάζει, ενώ θα έπρεπε να έχει αναλάβει δράση και να εξηγεί ότι οι αισθήσεις μας δεν δημιουργούν πλάνη. Είναι φτιαγμένες έτσι όπως πρέπει για να ζούμε και να χαιρόμαστε τη ζωή μας στον τρισδιάστατο χώρο μας πάνω στον άξονα του χρόνου. 

Να πει η φιλοσοφία ότι ο εγκέφαλος δεν στρεβλώνει την πραγματικότητα, αλλά αποτελεί ένα εκπληκτικό μηχανισμό αντίληψής της.
 
Η πραγματικότητα δεν είναι τα νετρίνα και τα άλλα υποατομικά σωματίδια, αλλά αυτό που πιάνουμε με το χέρι μας και βλέπουμε με τα μάτια. Η κβαντική πραγματικότητα είναι θαυμαστή, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη εμπειρία ζωής, ούτε πρέπει. Η κβαντομηχανική είναι μία κατάκτηση του ανθρώπου, ένα εργαλείο, όχι ο παράδεισος. 

Η φιλοσοφία οφείλει να αλλάξει τις λέξεις «πλάνη» και «διαστρεβλώνει» που προαναφέραμε με νέες, ώστε τα πορίσματα της νέας επιστήμης να κοινωνούνται με τρόπο απελευθερωτικό, όχι παραμορφωτικό, είτε από την συνήθη άγνοια των media, είτε από την ολιγωρία αυτών που ξέρουν. Το «σοκ του μέλλοντος» είναι εδώ και η πολιτική θεωρία για τον έλεγχο της νέας γνώσης και της τεχνικής είναι πολύ πίσω.


ΥΓ: Πώς μπορεί να θεωρείται σήμερα κάποιος φιλόσοφος αν δεν έχει σπουδάσει μαθηματικά, λογικές επιστήμες, φυσική και βιολογία; 

Μάκης Ανδρονόπουλος



Πηγή: