Η Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων ανοίγει για υπογραφή από τους ηγέτες του κόσμου

Η Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων ανοίγει για υπογραφή από τους ηγέτες του κόσμουInternational Campaign to Abolish Nuclear Weapons.
 Οι αρχηγοί κρατών και οι υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, καθώς ανοίγει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

 
Με τις εντάσεις να εξακολουθούν να αυξάνονται μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων – με όλες τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες που θα συνεπαγόταν – είναι υψηλότερος από ποτέ. Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε: «Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκαστούν να αμυνθούν, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταστρέψουμε εντελώς τη Βόρεια Κορέα».

Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραφή της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων θα αποτελέσει έναν ισχυρό τρόπο για τα κράτη σε όλο τον κόσμο να πάρουν θέση εναντίον των πυρηνικών όπλων και θα προσφέρει στη διεθνή κοινότητα έναν τρόπο να απαλλαγεί ο κόσμος από αυτό το απάνθρωπο και απαράδεκτο όπλο.

«Επί δεκαετίες τα πυρηνικά όπλα παρέμειναν τα μόνα όπλα μαζικής καταστροφής που δεν έχουν απαγορευτεί ακόμη παρά την τεράστια καταστροφική δύναμή τους και την απειλή για την ανθρωπότητα, και τα κράτη με πυρηνικά όπλα εξακολουθούν να απειλούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αφανίσουν πόλεις και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Σήμερα, οι χώρες που θα υπογράψουν τη συνθήκη θα επιδείξουν τη δέσμευσή τους σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, καθιστώντας τα παράνομα», δήλωσε η Beatrice Fihn, Διευθύντρια του ICAN.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων απαγορεύει τη χρήση, την απειλή χρήσης, την παραγωγή, την ανάπτυξη, την τοποθέτηση και τη δοκιμή πυρηνικών όπλων. Απαγορεύει την παροχή βοήθειας σε όλες τις απαγορευμένες δραστηριότητες και απαιτεί την παροχή βοήθειας στα θύματα και την αποκατάσταση της μολυσμένης γης από τη χρήση και τη δοκιμή πυρηνικών όπλων. Με την υιοθέτηση της Συνθήκης, τα πυρηνικά όπλα εντάσσονται επιτέλους μαζί με τα βιολογικά και τα χημικά όπλα ως όπλα μαζικής καταστροφής που έχουν κηρυχθεί παράνομα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Περίπου 45 κράτη αναμένεται να υπογράψουν τη συνθήκη την ημέρα έναρξης και περισσότερα κράτη τις επόμενες ημέρες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ μετά την 50ή επικύρωση.

«Αυτή η Συνθήκη είναι η αρχή του τέλους για τα πυρηνικά όπλα», δήλωσε η Setsuko Thurlow, μία επιζών από τον βομβαρδισμό με ατομική βόμβα της Χιροσίμα το 1945. «Για όσους από εμάς επιβιώσαμε από τη χρήση πυρηνικών όπλων, αυτή η Συνθήκη μας δίνει ελπίδα», συνέχισε.

Η συνθήκη προέκυψε από μια διαδικασία που έχει επανεστιάσει την προσοχή του κόσμου στους κινδύνους των πυρηνικών όπλων που μπορούν να αφανίσουν ολόκληρες πόλεις και να βλάψουν τους ανθρώπους και να μολύνουν τη γη για ολόκληρες γενιές.

Τα κράτη με πυρηνικά όπλα μποϊκόταραν τις διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη, τα οποία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εκτροχιάσουν τη διαδικασία. Παρά την απουσία τους, η συνθήκη αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν δέχεται πλέον τα πυρηνικά όπλα και δημιουργεί έναν νέο κανόνα που μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για την εξάλειψή τους. Όπως ισχύει με προηγούμενες συνθήκες απαγόρευσης όπλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαγορεύουν τις νάρκες και τα πυρομαχικά διασποράς, ένας ισχυρός νέος διεθνής κανόνας μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένες αλλαγές στις πολιτικές και τις συμπεριφορές, ακόμη και σε κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συνθήκη.

pressenza.com