ΝΤΡΟΠΗ. Κέρδη 2,5 δισ. € από το τράφικινγκ παιδιών...

Ημερίδα για την παιδική προστασία διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. 
 
Ημερίδα για την παιδική προστασία στο Ευρωκοινοβούλιο
«Δεν μπορούμε να μένουμε συνένοχοι σ’ αυτή την υποκρισία» υποστήριξε η Κωνσταντίνα Κούνεβα
Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, την ίδια ημέρα που οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφάσιζαν με δημοψήφισμα την έξοδό τους από την Ε.Ε., στους αχανείς διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου, εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας, ήταν μια μέρα σχεδόν σαν τις άλλες. Ενας άνθρωπος ντυμένος κουνέλι χοροπηδούσε μαζεύοντας υπογραφές ώστε να σταματήσει «το έγκλημα της αιχμαλωσίας των κουνελιών στην Ευρώπη», στην πιο θεαματική καμπάνια που λάμβανε χώρα εκείνη τη μέρα στο Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία Γερμανού ευρωβουλευτή του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE-NGL).
«Δεν ξέρουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ώς και παιδιά κλεισμένα σε κλουβιά; Ή μήπως γι’ αυτό δεν αξίζει μια τόσο δαπανηρή καμπάνια;» σχολίαζε μέλος της 25μελούς ελληνικής αντιπροσωπείας, που βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρόσκληση της ευρωβουλεύτριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, να παρακολουθήσει την ημερίδα του GUE-NGL «Τα παιδιά δεν είναι για πούλημα: η μαύρη τρύπα του πολιτισμού μας».

Μήνυμα συνεργασίας

Την απάντηση στο τι ακριβώς κάνει η Ευρώπη για τα παιδιά την έδωσε η κ. Κούνεβα, ανοίγοντας την εκδήλωση, αναφερόμενη στην προβληματική -όπως την αποκάλεσε- συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας:
«Προχθές ένα γαλλικό κανάλι έδειξε ένα φοβερό ρεπορτάζ για μικρά παιδιά-πρόσφυγες που αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εκμετάλλευσης. Παιδιά που θα έπρεπε να είναι στα σχολεία. Ωραία έλυσε το πρόβλημα η πολιτισμένη Ευρώπη! Το έκλεισε έξω από την πόρτα της κι είναι σαν να μην υπάρχει. Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί και συνένοχοι σε αυτή την υποκρισία».
Μήνυμα συνεργασίας προς όλους -θεσμούς, γιατρούς, δομές προστασίας κ.ά.- ώστε να δράσουν από κοινού για να βάλουν τέρμα στα καθημερινά εγκλήματα κατά των παιδιών, από το τράφικινγκ ώς τον εγκλεισμό και την παιδική εργασία-κράτηση, απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου. Εστιάζοντας στην ανάγκη προστασίας ειδικά των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, επικαλέστηκε τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου «Εχε το νου σου στο παιδί».
Μόνο που στη ζοφερή πραγματικότητα με την επικερδή βιομηχανία του τράφικινγκ θα ταίριαζε περισσότερο ο παραφθαρμένος στίχος «δε μου λέτε, δε μου λέτε, το παιδί πόσο πουλιέται;».
Σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα ετήσια κέρδη των κυκλωμάτων διακίνησης παιδιών σε χώρες της Ε.Ε., όπως είπε η Ζωή Σακελλιάδου, από το γραφείο της συντονίστριας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τράφικινγκ, Μύριαμ Βασιλειάδου.
«Πίσω από κάθε παιδί, δεν υπάρχει μόνο ο διακινητής. Υπάρχει και η ζήτηση. Για σεξουαλική εκμετάλλευση, παιδική εργασία, λαθρεμπόριο, παράνομες υιοθεσίες. Περίπου 15.000-16.000 παιδιά είναι τα καταχωρισμένα θύματα που ήρθαν σε επαφή με τις αρχές. Πόσα άλλα τέτοια θύματα παραμένουν αόρατα;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι το 65% απ’ αυτά είναι Ευρωπαίοι πολίτες και ότι «παιδιά από 6 μηνών έως 20 χρόνων τιμώνται από 4.000, 8.000 μέχρι 14.000 ευρώ».
Την ανάγκη να σταματήσει επιτέλους η Ε.Ε. να επιβάλλει την κράτηση παιδιών, συχνά σε κέντρα κράτησης μαζί με ενήλικες, τόνισε η Κατερίνα Νάνου, υπεύθυνη εκστρατειών του Eurochild. Η Andrea Vonkeman από το Γραφείο Βρυξελλών της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έδωσε τα τελευταία στοιχεία για την Ελλάδα, όπου έχουν καταγραφεί 1.860 ασυνόδευτα παιδιά, με 187 σε κέντρα φιλοξενίας και 92 σε προστατευτική επιμέλεια.

Το αντιφατικό φαινόμενο

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, ομιλήτριες όπως η Βρετανίδα ακτιβίστρια Σαμπίνε Μακ Νιλ και η Σουηδέζα νομικός Ελίζαμπεθ Σέφερ φώτισαν ένα αντιφατικό φαινόμενο: Από τη μία να υπάρχουν χιλιάδες παιδιά στα αζήτητα (σε 10.000 υπολογίζονται τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ευρώπη που έχουν «εξαφανιστεί») και από την άλλη, παιδιά σε προηγμένες χώρες να πέφτουν θύματα γραφειοκρατικών και αυθαίρετων προνοιακών μηχανισμών, που τα αρπάζουν με τη βία από τους βιολογικούς τους γονείς.
Ξεχώρισε η παρέμβαση του ψυχιάτρου Γιώργου Νικολαΐδη, διευθυντή της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, που περιέγραψε με δυο λόγια το τι θα έπρεπε να σημαίνει «παιδική προστασία» στην Ελλάδα σήμερα: «Πρώτα απ’ όλα βοηθάω μια οικογένεια που έχει προβλήματα να κρατήσει το παιδί και να το αναθρέψει η ίδια».